Natuurgeneeskundige Therapie (E.E.N.® Therapie)
E.E.N.® staat voor Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde. Eclectisch betekent: “uit alle systemen het beste halen en er de eenheid in zien”. De therapie combineert namelijk drie grote geneeskundige systemen: Westerse natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde, en Oosterse en Chinese geneeskunde. Dus de orgaanstelsels, psychotherapie, het chakrasysteem en het meridiaansysteem staan centraal. Daarnaast wordt ook Egyptische en Tibetaanse geneeskunde toegepast.
Als complementaire geneeswijze heeft de E.E.N.® therapie een holistische benadering die het zelfgenezend vermogen van een mens stimuleert. De therapie valt onder lichaamsgerichte psychosociale behandelwijzen.
Lees meer bij achtergrondinformatie onderaan op deze pagina.
Bij welke klachten in te zetten?
Er zijn veel lichamelijke en emotionele klachten die met de E.E.N.® therapie behandeld kunnen worden:
- stress, overgevoeligheid
- vage klachten zoals vermoeidheid of ‘niet lekker in je vel zitten’
- verminderde weerstand
- slaapstoornissen
- voedingsintolerantie en/of problemen met de spijsvertering
- hoofdpijn, concentratiestoornissen
- schouder-, nek- of rugklachten
- steeds weer met dezelfde patronen of situaties geconfronteerd worden, etc.
Staat uw klacht er niet tussen of heeft u een vraag, neem gerust contact op voor overleg.
Diagnostiek, hulpvraag, behandelingen en middelen
Binnen de E.E.N.® therapie wordt de oorzaak van een klacht gezocht op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch (of bewustzijns-) niveau. Hiervoor wordt het chakrasysteem en het meridiaansysteem onderzocht om verstoringen op te sporen.
Met een uitgebreide anamnese en met testen via kinesiologie, polsdiagnostiek en psychonomie wordt de diagnose gesteld. Psychonomie bestudeert van wetmatigheden in menselijk gedrag en de onderliggende biologische processen, zoals hersenactiviteit en hormoonhuishouding.
Uit de diagnose volgt een hulpvraag. Vanuit de hulpvraag wordt samen overlegd welke behandeling voor u op dat moment het meest geschikt is.
De therapie bestaat uit het behandelen van voedingsintoleranties, drainageproblemen, fysieke verstoringen en toxinebelasting. Verder wordt gewerkt met thema-therapie, vergeving, regressietherapie, psychotherapie, ademhalingstherapie, reflexzonetherapie, klierkunde, numerologie en ziektepreventie.
Er wordt gebruik gemaakt van middelen uit de homeopathie, fytotherapie, Bachbloesemtherapie, orthomoleculaire therapie en fijnstoffelijke energetische middelen.
Lees meer bij werkwijze voor specifieke uitleg over een consult.
Als natuurgeneeskundig therapeut kan ik helpen om weer een balans vinden op fysiek, emotioneel en/of mentaal vlak. Evenwicht in denken-voelen, onder-boven en binnen-buiten. Daardoor mogen klachten, ontstaan door onevenwicht, weer verzachten en verminderen. Want evenwicht is gezondheid!
Achtergrondinformatie
De E.E.N.® therapie is een op maat gesneden behandeling. De therapie is ontwikkeld door M. van Buuren en gebaseerd op verschillende vormen van natuurgeneeswijzen op fysiek, emotioneel en mentaal/energetisch niveau. De E.E.N.® therapie combineert drie grote geneeskundige systemen: Westerse natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde, en Oosterse en Chinese geneeskunde. Daarnaast wordt ook Egyptische en Tibetaanse geneeskunde toegepast.
- Westerse natuurgeneeskunde:
Natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor geneeswijzen die vertrouwen op het zelfgenezend vermogen van het lichaam en die gebruikmaken van methoden en technieken die in de natuur voorkomen. De oorzaak van ziekte is vaak een combinatie van factoren zoals stress, verkeerde eetgewoonten, onverwerkte trauma’s of opeenhoping van afvalstoffen.Een behandeling heeft als doel het zelfgenezend vermogen te stimuleren met natuurlijke middelen. Dit kunnen kruiden of homeopathische middelen zijn, maar ook fysiotherapie, ademhalingstechnieken en meditatie.
- Westerse reguliere geneeskunde:
Westerse reguliere geneeskunde richt zich vooral op het lichamelijke niveau.Een behandeling is gericht op het opsporen en verhelpen van fysieke klachten, meestal van een specifiek lichaamsdeel. Centraal staan symptoombestrijding, ondersteunende therapie en preventie. Daarnaast worden reguliere geneesmiddelen ingezet.
- Oosterse geneeskunde:
Oosterse geneeskunde, zoals het Indiase Ayurveda, is gebaseerd op bewustzijn. De mens wordt gezien als gematerialiseerd of vorm gekregen bewustzijn. Energie en materie zijn beide functies van bewustzijn. De mens vormt een holistisch geheel. Gezondheid en ziekte worden beïnvloed door lichamelijke kwesties, persoonlijkheid, familie en sociale omgeving, werk, weer en levensstijl.Er wordt behandeld vanuit het chakrasysteem. Een verstoring in het lichaam is ook terug te vinden op chakraniveau. Daarnaast worden kruiden ingezet, die een sterke energetische werking hebben.
- Chinese geneeskunde:
Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is vooral gericht op het energetische en emotionele niveau. Ze ziet het lichaam als een energetisch systeem, met levenskrachtenergie (Qi) die via energiebanen (meridianen) door het lichaam stroomt. Meridianen voorzien organen van energie. Als de energie vrij stroomt, dan is het lichaam in balans. Is er te weinig energie (yin) of te veel (yang) of zijn er energieblokkades, dan kunnen klachten ontstaan: de balans is verstoord. Elk orgaan bestaat zowel uit een ‘fysieke orgaan’ als uit alle ‘functies’ en ‘relaties’ met de rest van het lichaam. Ook sturen de organen de emoties en gedachteprocessen aan. Ziekte wordt gezien als een energetische verstoring of blokkade van levensenergie waarbij emoties ook een rol spelen.Een behandeling is gericht op het meridiaansysteem, om het het energetische en emotionele niveau weer in evenwicht brengen. Daarnaast worden kruiden, voeding, acupunctuur en massagetechnieken ingezet.
(Bron: https://www.instituuteen.nl)