Reiki

Reiki is een vorm van energieoverdracht en Japans voor ‘universele levensenergie’. Het is de veiligste en eenvoudigste natuurlijke helingsmethode en kan tegelijk grote verlichting brengen bij fysieke, emotionele en mentale klachten. Het wordt niet alleen gebruikt bij gezondheidsklachten, maar ook voor het verbeteren van levenskwaliteit.


Behandeling

Tijdens een behandeling worden de handen op de plek gelegd waar u bijvoorbeeld pijn of ongemak ervaart: waar energie geblokkeerd is en vrij gemaakt mag worden. De energiestroom kunt u voelen als warmte of tinteling maar soms ook als trilling of kou. Een behandeling gebeurt zittend of liggend, met de kleding aan. 

Effecten:

  • Pijn kan verminderen en de energie gaat weer stromen. Soms kan de pijn aanwezig blijven omdat eerst de emoties die de lichamelijke pijn veroorzaken moeten aangepakt worden. Soms kan de pijn ook (tijdelijk!) iets verergeren voordat het vermindert. Toename is een teken dat de energiestroom door die plek op gang komt en de keren erna zal een Reiki behandeling verlichtend werken.
  • Bij vermoeidheid zal de Reiki energie u meestal, na een paar behandelingen, nog meer vermoeid doen aanvoelen. Het lijkt wel of het lichaam dan niet meer wil. De reden is dat het lichaam zich gaat ontspannen en daardoor gaat u de signalen van het lichaam beter voelen (de echte vermoeidheid dus!). Meestal krijgt u wel meer innerlijke rust.
  • Andere effecten kunnen zijn: ontspanning, inzicht en verheldering, innerlijke rust, gevoel van nieuwe levenskracht en gevoel van verbondenheid.

Door de energie weer in balans te brengen kunnen lichaam en geest zichzelf gaan helen.


Inplannen

Energieoverdracht is een onderdeel van de totale behandeling bij Natuurgeneeskunde Peerbooms. Leer hier meer over de werkwijze van een behandeling.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of voor het inplannen van een losse sessie energieoverdracht met Reiki en Kwantum-Energie of een nek- en schoudermassage.


Achtergrond

Reiki is een oude geneesmethode: er is al over geschreven in 2500 jaar oude Sanskriet-teksten. Dr. Mikao Usui herontdekte eind negentiende eeuw deze vorm van helen in oude boeddhistische geschriften. Deze Japanse monnik is dan ook de grondlegger van de natuurlijke geneeswijze ‘Reiki’.

Volgens de Japanse filosofie is Reiki de universele energie, de onmisbare levenskracht die in en rondom alle levende wezens aanwezig is. Usui ontdekte dat je via universele levensenergie energieblokkades kunt opheffen.

In de energiebanen (meridianen) in het lichaam kunnen blokkeringen ontstaan. Die blokkades kunnen onze energiehuishouding uit balans brengen. De energiebanen zijn met elkaar verbonden via vele knooppunten, chakra’s genoemd. De Reiki-healer laat extra energie door het lichaam stromen. Door het netwerk van energiebanen weer in evenwicht te brengen, verminderen of verdwijnen de energieblokkades.

Reiki beschouwt lichaam, geest en ziel als één geheel. Reiki werkt niet met persoonlijke energie, maar met energie uit de kosmos. Via de chakra’s in de handpalmen stroomt die kosmische energie even goed door het eigen lichaam van de therapeut als door dat van anderen. Daarnaast kan de energie zowel ter plekke door handoplegging als van op afstand worden gestuurd.

Reiki heeft een positieve invloed op alles waar energie aan te pas komst. Naast mensen is Reiki dus ook geschikt bij dieren, planten, voorwerpen en situaties.


De term Rei-ki bestaat uit twee Japanse karakters of ‘kanji’

  • Het bovenste deel  霊 Rei betekent ‘universeel’, ‘geest’, ‘ziel’, ‘God’en ‘licht’.
    Het wordt gebruikt om de hele schepping te beschrijven: alle cellen, grassprieten, stenen, bomen, dieren, mensen, planeten en sterren. Oftewel de hele schepping, alles wat is, zowel geestelijk als fysiek.
  • Het onderste deel  気 Ki betekent ‘energie’ of ‘levenskracht’.
    Ki is de vitale energie die gebruikt wordt om leven te geven aan de schepping. Het wordt gezien als een oceaan die het fysieke universum omringt. Het levert de energie die nodig is om op alle niveaus gezond en in balans te blijven: op fysiek, emotioneel en geestelijk vlak. Ki is waar te nemen met het blote oog, als dansende elektroden van licht die snel op en neer bewegen. Vooral in natuur en in de bergen is het goed zichtbaar.